Hoje tem matéria minha no Paladar. Está no jornal impresso e no site. Aqui, a versão bruta, sem edição e com algumas fotos minhas. Mas veja lá, lindamente editado, o que torna os textos sempre bem mais palatáveis ;) E com fotos do querido Thiago Queiroz. Obrigada, equipe do Paladar - Patrícia, Renata, Carla!
Espinafre, beterraba,
repolho, jenipapo, cúrcuma, cenoura entre outros são ingredientes usados
comumente para o tingimento de comida e com eles e alguns outros podemos ter
acesso à caixa inteira de lápis de cor sem grandes conhecimentos sobre cores
primárias e secundárias ou sobre a química dos pigmentos, além daqueles aprendidos na escola ou por
erros, acertos e repetição, práticas indissociáveis do exercício na cozinha.
O grande problema dos
pigmentos naturais é a estabilidade, afetada pelas condições diferentes de
acidez ou alcalinidade, a interação de ingredientes ou materiais, a exposição
ao oxigênio e ao tempo, a variação de temperatura etc. Por isto a indústria
alimentícia recorre tanto aos corantes artificiais ainda que se saiba que
muitos possam estar associados ao câncer, tumores cerebrais, hiperatividade e
problemas comportamentais em crianças.
Por outro lado, pigmentos naturais são saudáveis e desejáveis em nossa
dieta já que estão associados a fatores protetivos contra envelhecimento
precoce, tumores, doenças cardíacas entre outras. Em tempos sombrios onde o cinza predomina, fazer
comida colorida é um alento. E estes pigmentos podem durar o tempo entre fazer,
se alegrar e comer, sem correr os riscos desnecessários com os corantes
artificiais. Basta conhecer alguns truques.
Está certo que pigmentos
naturais podem ter um tom mais fosco ou mais claro e ser mais instáveis. Podem
ainda comprometer a textura dos alimentos com a introdução de mais líquido ou
purê do que a fórmula suporta. E nem
sempre podemos contar com algum líquido na receita para que possamos
substituí-lo pelo suco corante. Manter até o final da preparação a cor que você
escolheu pode ser desafiador. Quem nunca quis fazer um lindo bolo de amora e
terminou com uma massa azul pouco convidativa?
Ou colocou uma cebola roxa numa panela de ferro achando que teria um
lindo e colorido refogado e o que conseguiu foram umas tiras de cebola escuras
e sem vida? Ou ainda fez uma fritada com repolho roxo e ela ficou verde? E aquele pão de beterraba ou batata doce roxa que
vai lindo para o forno e retorna amarronzado? Mas tudo isto é contornável.
Algumas tonalidades
decorrentes das circunstâncias podem se revelar desejáveis ainda que sejam
resultado de uma distração ou do acaso. Mas podemos tirar proveito de algumas
interações provocadas intencionalmente para conseguir tonalidades diferentes. É
o caso da flor de feijão borboleta (Clitoria
ternatea), cujo azul vai para o vermelho se juntamos suco de limão; e do roxo do repolho que pode virar azul em
meio alcalino e vermelho no ácido. Então, com meia folha de repolho roxo que
não vai comprometer o sabor, você pode fazer uma linda e deliciosa limonada com
cor de frutas vermelhas, a que chamei por brincadeira de red limoneide, e que pode ser base para drinques com gin, vodca,
rodelas de cítricos e muito gelo – que esconde o sabor de repolho.
Outros casos interessantes são o azul do jenipapo e o amarelo
da cúrcuma. O jenipapo verde tem largo
uso nas comunidades indígenas para tingimento corporal. Recentemente, porém,
passou a ser usado também na cozinha, embora o fruto verde em si não tenha
sabor atrativo – ao contrário. Então é usado em pequena quantidade pelo
pigmento azul. Acontece que o tom escuro
se revela apenas depois da exposição ao oxigênio e ao calor.
Geralmente
confere um tom acinzentado, azul marinho ou preto quando misturado (tanto a
polpa quanto o suco) à massa de pão, por exemplo, que só vai se manifestar
depois de ser submetido ao calor. Mas se misturado com leite quente
previamente, é possível conseguir um azul mais celestial e dosar a tonalidade
desejada. É que a genipina se expressa em azul na presença de proteínas e
aminoácidos livres combinados com oxigênio e calor. Já falei deste pigmento em
minha coluna aqui no Paladar, mostrando outras particularidades. E quanto à cúrcuma, é interessante observar
a transformação do pigmento curcumina em vermelho na presença de substâncias
alcalinas ou calor. Por isto, quando se polvilha a clara de ovo com cúrcuma em
pó, podemos notar que ela ficará vermelha só por se encostar à clara, que é
alcalina.
Bem, antes de se aventurar
a criar novas cores além daquelas já manjadas, é bom conhecer algumas
particularidades sobre como tirar melhor proveito de cada pigmento. Destaco
aqui alguns exemplos de técnica de extração, de ingredientes e preparos,
lembrando, é claro, que estamos falando apenas de pigmentos de plantas
comestíveis, convencionais ou não.
Técnicas
Infusão e decocção
Sepálas de hibisco (Hibiscus sabdariffa), flores de malvavisco (Malvaviscus arboreus) e de primavera (Bougainvillea sp), cascas de jabuticaba, milho roxo, arroz negro
e feijão preto podem ter seus pigmentos extraídos com água quente. No caso das
flores mais frágeis, basta colocá-las em água fervente, desligar o fogo, tampar
e esperar uns cinco minutos.
Os grãos, o hibisco e a
jabuticaba podem ser cozidos por cerca de 5 minutos e deixados em repouso até
que esfriem. Beterrabas também podem ser
cozidas em pequenos pedaços em água que deve ser reduzida até restar quase um
xarope que pode ser usado em pequenas quantidades em pratos que não suportam
quantidade grande de umidade.
Faça uma experiência
usando uma pequena quantidade de ingrediente e de água para ajustar o tom que
você quer. Concentre ou dilua mais,
ajustando a quantidade de água ou de ingrediente.
Em todos os casos, coe em
peneira de plástico ou pano. E use sempre panela de aço inoxidável ou vidro
para as infusões e decocções. Use os
líquidos para cozinhar arroz, fazer gelatinas, colorir sucos e drinques,
substituir a água na tapioca, no pão e no bolo, por exemplo.
Trituração ou centrifugação
Hortaliças não
mucilaginosas como beterraba e cenoura, podem ser centrifugadas para se obter
um suco bem concentrado. Se não necessita de muita densidade na cor, basta
bater no liquidificador com um pouco de água e espremer bem usando um pano
fino. As sobras podem ser usadas no
feijão, no arroz ou na sopa. Pitaia, pimentões amarelos e vermelhos, embora
sejam mais cremosos, também se comportam bem quando seus sucos são extraídos na
centrífuga, desde que estejam bem firmes. Se não, é melhor usar o liquidificador
com um pouco de água.
Cozimento
Alimentos coloridos podem
ser cozidos e incorporados integralmente à receita quando a fórmula suporta.
Assim, podemos usar taioba, espinafre, beterraba, batatas doce, arroz vermelho,
feijão preto, abóbora e cenoura, principalmente em massas, pastas, molhos e
purês, que podem ter parte do líquido ou dos ovos substituídos pelo ingrediente
escolhido.
Seguem aqui alguns ingredientes coloridos e suas particularidades para se chegar à tonalidade desejada.
Verde
Taioba – esta verdura deve ser sempre cozida, portanto para obtenção de
coloração verde, cozinhe por cerca de 3 minutos em água fervente, escorra,
esprema bem e triture com outros ingredientes da receita. Não se faz suco verde
de taioba, pois pode causar grande incômodo na garganta devido à presença de
oxalatos de cálcio.
Labaça ou língua-de-vaca: as folhas desta verdura do gênero Rumex (há pelo menos três espécies que
crescem espontaneamente por todo o Brasil) podem ser usadas da mesma forma que
a taioba. Evite acrescentar ácidos aos preparos com ingredientes verdes que vão
ao fogo, pois sua presença faz com que o verde vivo se transforme em
verde-oliva rapidamente – vem daí o hábito de se acrescentar bicarbonato à água
de cozimento de brócolis para mantê-lo com verde mais vivo.
Espinafre – uso como a taioba e a labaça.
Couve – batida no liquidificador com água gelada, resulta em suco verde que
pode ser usado para colorir tapiocas. Mas tem que ser usado logo e mantido
gelado para não oxidar – além de escurecer, com o tempo de espera e aumento de
temperatura, ele fica com cheiro de repolho. Então, faça, mantenha gelado e
use. Se quiser incrementar o sabor, bata junto folhas de capim santo e
combinará bastante com tapiocas verdes recheadas com coco. Aliás, quando quero fazer uma sobremesa com
capim santo, que tem cor fraquinha, bato junto uma folha de brócolis que tem
tonalidade bem forte e pode ser usada em quantidade pequena o suficiente para
dar cor e não comprometer o sabor.
Azul
Flor de feijão borboleta – as flores da Clitoria ternatea podem ser usadas na forma de infusão para tingir
polvilho e fazer tapioca, para fazer drinques e chás. Como seu pigmento reage
ao ácido ficando vermelho, entre na brincadeira e deixe para espremer o limão
na bebida na hora de servir. O encantamento com a mágica estará garantido. Há
quem use ainda a infusão para tingir arroz, pão, bolo e outras massas. Gosto de cozinhar ovos, descascar, partir ao
meio, tirar as gemas com cuidado e deixar as claras algumas horas imersas na
infusão azul. Depois basta repor as gemas no lugar, temperadas e misturadas com
maionese e ervas. A planta asiática é um
feijão do tipo trepadeira, fácil de cultivar. Procure em viveiros ou compre as
flores já secas em lojas de chá. Umas 10
flores por xícara de água já são suficientes.
Jenipapo - bata 1 jenipapo verde sem casca no
liquidificador com 2 xícaras de leite. Passe por peneira, esprema bem e leve ao
fogo para ferver. Espere esfriar e guarde na geladeira. Use sempre que houver o
desejo de comer algo azul e a receita permitir que se substitua parte do
líquido. E não se esqueça de usar luvas
para mexer com o fruto, pois o calor do corpo e a exposição ao ar fazem com que
a cor escureça e fixe. – o pigmento é tão forte que só desaparecerá depois de
alguns dias quando houver renovação das células da pele. Mas se estiver
amassando uma massa de pão e o contato for rápido, basta lavar as mãos em
seguida.
Vale lembrar que o azul é
uma cor primária e se misturada com outro pigmento primário, o amarelo, surgirá
o verde. Assim, quando for fazer massas azuis, use apenas as claras e não as
gemas. Evite também de combinar com massas que levem cúrcuma na fórmula – a
menos que queira fazer o verde de propósito.
Repolho roxo – o pigmento principal do repolho roxo, a antocianina, é o
mesmo que o dos mirtilos, das amoras, do milho roxo, do feijão preto, do arroz
negro. Isto significa que ficará mais avermelhado quando estiver em meio ácido,
mas se tornará azul quando em meio alcalino. Por isto, a mistura de repolho
roxo com clara de ovo, resultará em uma fritada azul, que pode não ser muito
convidativa - ainda assim é uma experiência divertida que vale a pena
demonstrar para as crianças. E se acrescentar o amarelo das gemas, como num
passe de mágica, terá uma omelete verde.
Amarelo
Cenoura e abóbora – podem ser usadas na forma de purê ou de suco
extraído na centrífuga ou no liquidificador com um pouco de água e depois
coado. O betacaroteno é um pigmento bastante estável.
Cúrcuma – pode ser fresca ou em pó. Fresca, basta bater no liquidificador e o
líquido já pode ser usado para cozinhar arroz ou para fazer o pão. O produto desidratado pode ser comprado em
lojas de temperos. Mas procure saber se não tem fubá misturado ao pó. Se for
puro, quando for usar para refogar alimentos, procure colocar direto na
gordura, pois o calor faz com que fique mais avermelhado. Ele não sofrerá
alterações se o meio for ácido, mas se for alcalino poderá dar uma tonalidade
mais para o vermelho. Para conferir,
faça a experiência: ferva um pouco de cúrcuma em água e divida em duas partes.
Junte um pouco de bicarbonato em uma e vinagre na outra. A primeira mistura,
alcalina, ficará vermelha. Com vinagre, a cor se mantém. Por isto, quando
você mancha uma roupa com cúrcuma, quanto mais passa sabão, mais vermelho fica.
Pimentão amarelo – batido no liquidificador com pouca água e
coado ou centrifugado, confere coloração amarelo claro bem estável – a tapioca
feito com este suco fica além de amarela, perfumada, combinando com recheios
salgados como o de queijo de coalho.
Vermelho, cor de rosa, pink, rubi
Pimentão vermelho – como o pimentão amarelo, pode ser batido no
liquidificador com pouca água ou passado pela centrífuga. O resultado é um
vermelho vivo bom para colorir tapiocas com recheios salgados, além de massas, purês,
cremes etc.
Pitaia – a fruta da variedade rosa pode ser usada inteira para colorir de
pink, especialmente cremes, massas e sorvetes. A polpa pode ser passada ainda
crua por peneira e a massa resultante usada para vários fins enquanto as
sementes são usadas para dar crocância. Mas a casca, normalmente desprezada,
também é muito rica em pigmentos e pode
ser batida no liquidificador com água, crua ou cozida a depender do preparo.
Antes, tire as escamas da superfície da casca.
Beterraba – a estabilidade do pigmento da beterraba, a betalina, que
pode ir do rosa ao vermelho, depende o pH, cujo ideal está mais para ácido, da
ausência de luz e de oxigênio. Por isto, a beterraba dá um colorido lindo a
massas cruas num primeiro momento. Mas conforme passa o tempo, a massa vai
escurecendo, ficando arroxeada. Também não suporta altas temperaturas. Pães
rústicos assados a 250 ºC entram lindos ao forno e saem com coloração bege ou
amarronzada sem graça, mas pães fofos assados em temperaturas mais baixas conseguem
manter a coloração, especialmente se a massa estiver mais ácida. Já no caso das
tapiocas vermelhas, elas podem ser feitas usando o suco da beterraba, pois como
são cozidas rapidamente, manterão a cor – batido no liquidificador com um pouco de
água para um tom mais rosado ou tirado na centrífuga para um vermelho intenso.
Portanto, para preservar o tom, mantenha o pigmento longe da exposição a altas
temperaturas, à luz e ao oxigênio.
Para fazer um pigmento vermelho concentrado,
pegue três beterrabas vermelhas grandes, remova as pontas e corte em pedaços
pequenos. Coloque em uma panela pequena e cubra com água. Deixe
ferver em fogo médio, reduza o fogo e cozinhe até que a beterraba esteja macia
e restem apenas umas três colheres de sopa do líquido bem apurado, quase como
um xarope. Na hora de usar, dilua se for o caso ou use puro quando sua receita
não suportar o excesso de umidade do suco.
Repolho roxo – o suco de repolho roxo misturado com algum ácido, fica
vermelho. A mistura possibilita fazer
uma linda limonada vermelha bastando que se bata antes de adicionar o limão, a
água com folha de repolho roxo (meia folha por litro já basta). Só tome o
cuidado de usar água gelada e manter a mistura sempre gelada, assim o cheiro de
repolho fica fechado. Basta um ligeiro aumento da temperatura da mistura e o
aroma de repolho aparecerá.
Hibisco – o pigmento do hibisco também depende do ácido para manter o tom quase
rubi, mas como o próprio ingrediente já é ácido, sua cor não será alterada
facilmente. Basta ferver sépalas secas em água, algo como 10 g de sépalas por
litro, por 5 minutos, esperar esfriar e coar.
Laranja
Cenoura – no caso de massas e pães, pode ser usada a cenoura cozida, na forma
de purê. O suco extraído integralmente na centrífuga é ótimo para tapiocas, mas
pode ser obtido também batido no liquidificador com um pouco de água e espremido
em pano, para uma tonalidade mais clara.
Cúrcuma - se tiver a cúrcuma fresca,
bata-a no liquidificador com água e coe. Esta água colorida pode ser usada para
tingir arroz ou qualquer outro preparo que use água – basta substituir a água
totalmente ou em parte. O ingrediente comprado em pó é mais versátil já que
pode entrar em preparos sem a necessidade da água. Faça, por exemplo, massa de macarrão com ovos
e junte cúrcuma em pó aos poucos até chegar ao tom desejado, lembrando que o
excesso pode amargar.
Alguns preparos básicos e cuidados para começar
a brincar com as cores
Tapioca – para fazer tapiocas coloridas, use polvilho de mandioca (do doce e
não do azedo), que é o amido puro da mandioca desidratado e em pó. O líquido deve ser o mais fluido possível –
café, chá, vinho, sucos de cenoura, de beterraba, de couve ou pimentão desde
que diluído. Despeje o líquido sobre o pó até cobri-lo completamente. Espere
cerca de 3 horas ou por uma noite, na geladeira. Escorra o líquido sobrenadante
e o que restar será o amido úmido com aspecto de gesso molhado. Coloque por
cima um pano limpo e deixe por cerca de uma hora para absorver o excesso de
umidade. Quando a superfície perder o brilho, a massa está pronta para ser
esmigalhada, temperada com uma pitada de sal e passado por peneira, sempre
forçando a peneiragem com uma colher ou com as mãos. O líquido a ser usado deve estar livre de
gorduras ou proteínas, por isto não se usa fazer tapioca com leite. Mas um
pouquinho de leite azul de jenipapo pode ser diluído e usado para dar cor azul,
sem comprometer o resultado. Líquidos doces também não devem ser usados, pois o
açúcar faz queimar a tapioca.
Bolo - parte ou todo o leite das
receitas de bolo podem ser substituídas por líquidos coloridos. Porém, tome
cuidado com receitas que levem bicarbonato ou muitas claras. Os pigmentos
arroxeados poderão se tornar azuis (jabuticaba, mirtilos, amoras). Ao se usar jenipapo ou leite de jenipapo,
deve-se lembrar de que com o calor a coloração deverá ficar mais intensa.
Pão – Pães de fermentação natural são facilmente tingidos com vários tipos
de pigmento. Os de fermentação natural recebem bem os ingredientes amarelos e
arroxeados. Porém, a temperatura elevada poderá descaracterizar alguns
pigmentos como os da beterraba e de alguns tipos de batata doce roxa – em ambos
os casos, prefira assá-las em vez de cozinhar, quando for usar ou cozinhe e use
também a água. Estes pigmentos se comportarão melhor em pães de forma assados
em temperaturas mais baixas. Para
fazê-los azuis, o ideal é usar o leite de jenipapo verde ou infusão com flores
de feijão borboleta. O azul feito com
repolho roxo não se aplica ao pão por ser uma massa ácida, e para o azul se
expressar o meio precisa ser alcalino
Massas: macarrão, spaetzle etc – para massas com ovos, purês de cores
variadas podem ser usados no lugar deles
ou substituindo-os em parte. Lembre-se que se usar apenas as claras em vez de
ovos inteiros quando quiser fazer massa azul com suco de repolho concentrado
(extraído na centrífuga), já que as claras são alcalinas. Não podemos nos
esquecer ainda de que as gemas são amarelas e que quando misturadas com azul
devem resultar em cor verde, por isto, se for usar leite azul de jenipapo ou
extrato de flor de feijão borboleta nas massas, esqueça as gemas, mantenha as
claras ou faça massa vegana com farinha e líquido apenas.
Receitas
Cavatelli
verde e azul com manteiga e guasca
massa
azul
200 g de farinha de trigo branca (pode substituir a metade
por semolina)
2 claras de ovo
2 claras de ovo
½ colher (chá) de sal
2 colheres (sopa) de leite azul de jenipapo verde (veja aqui)
Água até dar o ponto
massa
verde
¼ de xícara de taioba cozida, escorrida e bem espremida (ou
espinafre ou labaça)
1 clara de ovo
½ colher (chá) de sal
200 g de farinha de trigo branca
Água até dar o ponto
Água até dar o ponto
molho
de manteiga com guasca
4 colheres (sopa) de manteiga
½ xícara de folhas de guasca (picão branco) picadas grosseiramente
½ xícara de folhas de guasca (picão branco) picadas grosseiramente
Sal a gosto
Pimenta calabresa a gosto
Pimenta calabresa a gosto
Para a massa azul – numa tigela, coloque a farinha de trigo,
as claras de ovo, o sal e o leite de jenipapo. Misture bem e vá juntando água aos poucos, só
até formar uma massa bem densa. Forme uma bola,
guarde a massa dentro de um saco plástico e espere meia hora. Faça rolinhos com a massa na espessura de 1
centímetro mais ou menos. Corte como nhoques em pedaços de 1,5 centímetro
aproximadamente. Quando a massa estiver toda cortada, passe pedaço por pedaço
sobre uma superfície com ranhura ou textura, apertando e arrastando com o
polegar, dando a forma clássica dos cavatelli, meio curvado. Se quiser, simplesmente corte com a faca e já
passe pela superfície da mesa. Ou ainda use as costas de um garfo. Deixe bem espalhados, polvilhe com farinha e
deixe secar um pouco, por cerca de 1
hora.
Para a massa verde – no liquidificador coloque a taioba, a
clara e o sal. Bata bem até formar um creme – se precisar junte uma colher
(sopa) de água. Numa tigela, coloque a farinha e despeje no centro o creme
verde. Misture bem e vá juntando mais água se for preciso, para que a massa
fique bem firme. Se for preciso, junte mais farinha para corrigir. Embrulhe em
plástico, espere meia hora e faça os nhoques como na massa azul.
Para cozinhar, coloque 4 litros de água e uma colher (sopa)
de sal em uma panela e leve ao fogo. Quando ferver, coloque os cavatelli das
duas cores e deixe cozinhar por cerca de 6 minutos ou até ficar macio. Escorra
e reserve.
Enquanto isso, coloque a manteiga em uma frigideira grande, aqueça
até que perca a espuma, junte a guasca e
em seguida a massa bem quente. Misture, espalhe por cima pimenta calabresa a gosto e sirva
quente.
Rende: 4
porções
Creme de pitaia com
banana e frutas
1 pitaia vermelha
6 bananas-prata
Suco de 1 limão
Frutas vermelhas a gosto
Lave bem a pitaia e tire uma camada fina da
casca, eliminando as escamas. Abra a fruta ao meio e tire a polpa com uma
colher (guarde a casca grossa para tingir sorvetes, purês, massas etc.). Passe
a polpa por peneira amassando com colher, para separar as sementes. Lave bem as
sementes, cubra com água e reserve.
Coloque a polpa da pitaia e 4 bananas picadas
no liquidificador. Bata bem até virar um creme. Distribua em duas tigelas de
sobremesa. Corte as 2 bananas restantes em rodelas, passe-as pelo suco de limão
e coloque por cima do creme. Junte frutas vermelhas a gosto e espalhe por cima
as sementes de pitaia escorridas. Sirva bem gelado.
Rende: 2 porções
156 comentários:
Acabo de descubrir tu blog y comencé a seguirlo.
Te espero en mi blog. Gracias.
https://dizifilmkitaptavsiye.blogspot.com/
O bolo red velvet qual aconselharia?
Eu sou Johnson Kings Finley de Southport Liverpool, Inglaterra, estou dando um testemunho sobre o Dr. White, o grande Herbalista, ele tem a cura para todos os tipos de doenças, ele curou meu vírus HIV / AIDS de 8 anos, apesar de eu ter passado por isso sites diferentes, vi testemunhos diferentes sobre diferentes lançadores de feitiços e fitoterapeutas; fiquei tipo: "Muitas pessoas têm a cura do HIV por que as pessoas ainda sofrem com isso?" Pensei nisso, então entrei em contato com o Dr. White por e-mail (drwhitethehivhealer@gmail.com), não acreditei muito nele, só queria lhe dar um Trier, ele respondeu meu e-mail e precisava de algumas informações sobre mim e Também me pede para fazer um pagamento pelo medicamento. ele preparou (CURE) e me enviou através de um serviço de Courier, tomei o medicamento conforme prescrito por ele e fui fazer o check-up duas semanas depois de terminar o medicamento, fiz o teste de HIV negativo, se você é HIV positivo, Câncer, diabetes ou hepatite etc. não desperdiçam mais seu tempo. Entre em contato com ele por: drwhitethehivhealer@gmail.com ou +2349091844595
GARANTIO QUE VOCÊ SERÁ O PRÓXIMO DAR TESTEMUNHO SOBRE ESTE GRANDE CURADOR QUANDO VOCÊ O CONTACIONAR.
Você pode me adicionar no facebook: Johnson Kings Finley
Ou envie um email para: johnsonkingsfinley@gmail.com
Herpes is a serious and recurring disease which can't be cured through drugs or injections by the American doctors but the best way to deal with Herpes is by taking natural herbs medicine for it, I have read about DR odoma the great herbalist doctor who cure me from herpes with his powerful herbal medicine. i contacted him to know how he can help me and he told me never to worry that he will help me with the natural herbs from God!after 2 days of contacting him, he told me that the cure has been ready and he sent it to me via UPS SPEED POST and it got to me after 3 days!i used the medicine as he instructed me (MORNING and EVENING) and i was cured!its really like a dream but i am so happy! for the people suffering from the following diseases, Cancer, hypothyroidism, Herpes, COPD, HIV, Arthritis, Hpv, Infections,Liver Disease, Autoimmune Diseases, Parkinson's disease,Lupus Canker sore and more should contact him for his herbal medicine because i am a living testimony and i was cured of herpes and his medicine is legit. i sent him what he requested and he sent me his medicine which i took for 3 good weeks and today am out here with negative result. when i went for test i was so happy after going through his medication. you can reach him through his email drodomasolutionhome20@gmail.com or call whatsapp number:+2348100649947 he will help you out.
Nice post. It is really interesting. Thanks for sharing the post!
https://gamesindonesia.net/
https://gameonlinepc.com/
Nice post. It is really interesting. Thanks for sharing the post!
Earn free 100$ 100% working method
Jazz free internet code 100% woking ticks
Hack any wifi password show
Top 12 best cricket games for android download 2020
Top 15+Best Free Downloading Websites Hollywood Movies Dubbed In Hindi hollywood movies dubbed
Good morning images With Rose Flowers Free Download Best Beautiful good morning images
beautiful good night pics New Hd Images For Lover Free Downlaod
Agora possuo um negócio próprio com a ajuda de Elegantloanfirm com um empréstimo de US $ 900.000,00. com taxas de 2%, no começo, eu ensinei com tudo isso era uma piada até que meu pedido de empréstimo fosse processado em cinco dias úteis e meus fundos solicitados fossem transferidos para mim. agora sou um orgulhoso proprietário de uma grande empresa com 15 equipes trabalhando sob mim. Tudo graças ao agente de empréstimos Russ Harry, ele é um Deus enviado, você pode contatá-los para melhorar seus negócios em .. email-- Elegantloanfirm@hotmail.com.
Amzing design and very much informative at the same time
norton subscription renewal
norton internet security renewal
norton activate redemption
norton renewal
idn poker
Poker Online
Ceme Online
É um bom desenvolvimento ver que as comunidades indígenas são levadas em consideração como visto em Emma pelicula gratis
you have wrote an awesome article bro
Most Expensive Cars In The World
Hottest Colombian Women
crack software
Most Expensive Laptops
Prettiest Asian Woman
Thanks for sharing valuable information, I really very impressed on your blog. NFL Streams
This Website Provides You Top Ten Knowledge, Top Ten Knowledge About World, Tech, LifeStyle, And More, More More Contents Are Available here.
Top 10 Richest People In The World 2020
Top 10 Best Turkish Food You Must Try | Turkish Food
Top 10 healthiest countries in the world
Top 10 Beautiful Latina Actresses in Hollywood
Top 10 Great Freedom Fighters in India
Top 10 Most Popular Canadian Actors in the world
Top 10 Hottest Canadian Actresses
Top 10 Most Famous french actors
Top 10 Most Hottest French Actresses
Top 10 Most Beautiful Chinese Actresses
Visual Basic is legally released in 2008. Visual Basic Express Edition is relatively easy to learn and use. Download Visual Basic 2008 free
This is a very fun and interesting article. The color makes the food look better and more appetizing. You are a very good article writer, thank you for the information. Hi, I'm a website developer making money online. เว็บแทงบอล ดีที่สุด I am very pleased and willing to give you unlimited pleasure, we offer a wide range of games such as more than 200 slots, baccarat, financial system, security and security. Supports all new subscription systems, get free credits immediately.
mgwin88 แทงบอล บริการ คาสิโนออนไลน์ ได้เงินจริง ที่นี้ท่านจะได้พบกับเกมการเดิมพันยอดฮิตมากมายไม่ว่าจะเป็น บาคาร่า ลูเร็ต สล๊อต เสือมังกร ยิงปลา และอื่นๆอีกมากมาย เรามีระบบความปลอดภัยที่ดีที่สุดในเอเชีย ลูกค้าสามารถสมัคร mgwin88 กับเราพร้อมรับโบนัสทันที 20% ของยอดฝาก สูงสุด 2,000 บาท ทำรายการรวดเร็วตลอด 24 ชั่วโมง และไม่มีค่าธรรมเนียมการถอน
Teknik Perkakas
Alat Teknik
Alat Perkakas
Mesin Bor
Mesin Gergaji
https://teknikperkakas.com/
Such a Very helpful content, I really loved it. Thanks for sharing nice information. Fashion Bloggers In India
온라인카지노사이트 I'm gone to tell my little brother, that he should also pay a
visit this blog on regular basis to obtain updated from newest news update.
바카라사이트 Excellent post. I was checking constantly this blog and I'm impressed!
Very helpful info particularly the last part :) I care for such info much.
I was seeking this particular info for a long time. Thank
you and good luck.
토토 Great looking web site. Assume you did a lot of your very own html coding.
토토 Great internet site! It looks very expert! Keep up the
good work!
This post could not be written any better! 바둑이사이트넷
Very good article. I absolutely appreciate this site. Keep it up! 온라인카지노
That's nice.. Very Well Explained your Blog is just amazing and provides profound knowledge.카지노사이트탑
Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I
clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm
not writing all that over again. Regardless, just wanted to say excellent blog!
Feel free to visit my web blog :: 오피월드
Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I will be
waiting for your further post thank you once again. 토토
Hello there, You have done a fantastic job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I'm sure they will be benefited from this website.
Good web site you have here.. It's hard to find quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!
So good indeed! Glad to have found your page!! This is such great work!! Interesting to read for sure!! 카지노사이트
Thank you. I authentically greeting your way for writing an article. I safe as a majority loved it to my bookmark website sheet list and will checking rear quite than later. Share your thoughts.
스포츠토토
It's fantastic that you are getting ideas from this article as well as from our argument made at this time.
Excellent blog you have here.. It's hard to find good quality writing like yours these days. I truly appreciate individuals like you! Take care!!
"Hi my loved one! I wish to say that this post is amazing, nice written and come with almost all vital info's. I would like to peer extra posts like this"
야한소설
After exploring a handful of the blog posts on your blog, I seriously like your way of writing a blog.
립카페
I saved as a favorite it to my bookmark site list and will be checking back in the near future.
건마탑
Howdy! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take
a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting
this to my followers! Outstanding blog and brilliant style
and design.
사설경마
magosucowep
Hello, i think that i saw you visited my site this i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my web site! I suppose its ok to use a few of your ideas!!
스포츠토토링크
This is really helpful post and very informative there is no doubt about it. It’s awesome dude I found this one pretty fascinating and it should go into my collection. 호텔카지노
ISC888 เรามีพนันงานคอยบริการท่านตลอดเวลา ติดต่อไลน์ไอดี @isc888s โดยไม่มีวันหยุด ด้วยทีมงานที่เราคัดสรรมาแล้ว จากประสบการณ์การทำงาน มาอย่างดี เพื่อรับรองว่าจะช่วยแก้ปัญหาและช่วยตอบเรื่องที่ทุกท่านสอบถามเข้ามาให้ดีที่สุด
I like this site because so much useful stuff on here. Enjoyed reading through this, very good thankyou . 야한동영상
I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative and interesting, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head 한국야동닷컴
I’m truly enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. 국산야동
Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon! 토토
I think every one is getting more from this website, and your views are nice for new users. 메리트카지노
Wonderful article, thank you for sharing the info. It isn’t too often that you simply read articles where the poster understands what they’re blogging about. 스포츠토토
Hello friends, its fantastic piece of writing on the topic of teachingand fully defined,
keep it up all the time. 일본경마
I can read all the opinions of others as well as i gained information to each and everyone here on your site. Just keep on going dude. Check over here
I got this site from my friend who shared with me concerning this
website and now this time I am visiting this website and reading very informative articles or reviews here.
I was impressed by your writing. Your writing is impressive. I want to write like you.안전놀이터 I hope you can read my post and let me know what to modify. My writing is in I would like you to visit my blog.
I finally found great post here. Thanks for the information. Please keep sharing more articles. 경마사이트
It’s awesome to pay a visit this web page and reading the views of all colleagues concerning
this piece of writing, while I am also zealous of getting knowledge.
Wonderful post with amazing article. This post was very well written, and it also contains a lot of useful facts that is useful in our life. Thanks
I want to to thank you for this good read!! I definitely enjoyed every little bit of it. 파워볼 하는법
That's a really impressive new idea! casino api It touched me a lot. I would love to hear your opinion on my site. Please come to the site I run once and leave a comment. Thank you.
Thanks for sharing this marvelous post. I m very pleased to read this article.
Found your post interesting to read. I can’t wait to see your post soon. Good Luck for the upcoming update. This article is really very interesting and effective.
smart gadgets will help us to make our way of living more convient. 바카라사이트
“I’m excited to uncover this page. I wanted to thank you for ones time just for this fantastic read!! I definitely loved every part of it and I have you book marked to see new things in your site.”
Hello, i think that i saw you visited my site this i came to “return the favor”.I am trying to find things to
enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!
Its an amazing website, really enjoyed your articles. Helpful and interesting too. 온라인카지노
I am very much delighted with your information. 카지노사이트
I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this website. I am hoping to check out the same high-grade content from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own blog now.
Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, let alone the content!
I was more than happy to discover this great site.Continue to create more. 카지노사이트프로
Nice one! thank you so much! Thank you for sharing this post. Your blog posts are more interesting and impressive.
Thanks For such a valuable post. I am waiting for your next post, I have enjoyed a lot reading this post keep it up.
I really enjoy your web’s topic. Very creative and friendly for users. Definitely bookmark this and follow it everyday.
This is really helpful post and very informative there is no doubt about it. it’s awesome dude I found this one pretty fascinating and it should go into my collection.
I enjoyed reading your post. very nice share. I 안전토토 want to twit this to my followers. Thanks
I like your blog. i ma happy to read your blog its very informative and your blog is really good and impressive you made it mice 안전토토
I read good articles and comments here and leave comments with a lot of help. Thank you. I ll grow up and spread good comments. 안전토토
I’m really enjoying the design and layout of your website.
Nice post. I used to be checking continuously this weblog and I am inspired! Extremely useful information particularly the final phase :)
I have read so many posts regarding the blogger lovers except this piece of writing is actually a good article, keep it up.
I will definitely recommend your website to everyone. You have a very good gloss. Write more high-quality articles. I support you.
These are actually impressive ideas in concerning blogging. You have touched some nice factors here. Any way keep up wrinting
I don’t even understand how I stopped up here, but I thought this submit used to be good. I do not realize who you are but definitely you’re going to a well-known blogger in case you are not already.
Thank you for sharing this information. I read your blog and I can't not stopped my self to read your full blog. Again Thanks and Best of luck your next Blog in future.
Aw, this was an extremely nice post. Taking a few minutes and actual effort to generate a top
notch article.
Nice article I agree with this.Your blog really nice. Its sound really good
Thank you for sharing this useful article , and this design blog simple and user friendly regards.
Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject.
슬롯머신777사이트
Thanks for sharing with us this important Content. I feel strongly about it and really enjoyed learning more about this topic.
That is a good tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very accurate info… Many thanks for sharing this one. A must read article!
Its an amazing website, really enjoy your articles. Helpful and interesting too. Keep doing this in future. I will support you.
whoah this blog is wonderful i really like studying your articles.
Keep up the good work! You already know, many persons are searching around for
this information, you can aid them greatly.
You are really a genius. I also run a blog, but I don't have genius skills like you. However, I am also writing hard. If possible, please visit my blog and leave a comment. Thank you. 메이저놀이터추천
That was an excellent article. You made some great points and I am grateful for for your information! Take care!
I was actually captured with the piece of resources you have got here. Big thumbs up for making such wonderful blog page!
Hello, I am one of the most impressed people in your article. sòng bạc I'm very curious about how you write such a good article. Are you an expert on this subject? I think so. Thank you again for allowing me to read these posts, and have a nice day today. Thank you.
It was an awesome post to be sure. I completely delighted in understanding it in my noon. Will without a doubt come and visit this blog all the more frequently. A debt of gratitude is in order for sharing
Having a hard time looking for good and trusted site? I can offer you more and learn more by clicking the link :???We have daebak event everyday!!
Hard to ignore such an amazing article like this. You really amazed me with your writing talent. Thank for you shared again.
Keep up the excellent work and delivering in the group!
Interesting blog this. its quite informative article.
Your information was very useful to me. That’s exactly what I’ve been looking for
Very good write-up. I certainly love this website. Continue the good work! 스포츠토토
Thanks for sharing your thoughts on dobry fryzjer.
Regards
Wonderful, what a weblog it is! This webpage gives valuable data to us, keep it up.
Thanks for sharing such a Great Information with us
great submit, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector do not notice this. You must continue your writing. I am confident, you have a great readers’ base already! Feel free to visit my website; 카지노사이트링크
I always like finding a site that gives you very good ideas because I like learning new stuff. Happy that I found your site because I greatly liked it and I anticipate your following post. A fantastic blog and i’ll come back again for more useful content Feel free to visit my website; 카지노사이트위키
Hi there, after reading this remarkable paragraph i am too happy to share my experience here with friends.
Great information, thanks for sharing it with us
After searching for a great site. I was so impressed to yours. This will probably give me ideas for my work. Thank you
That's a great article! The neatly organized content is good to see. Can I quote a blog and write it on my blog? My blog has a variety of communities including these articles. Would you like to visit me later? keo nhacai
Totalmente cierto. Esta publicación realmente me alegró el día. ¡No puedo imaginar cuánto tiempo he dedicado a esta información! ¡Gracias! 서울출장안마
This is really helpful post and very informative there is no doubt about it. 트럼프카지노사이트
I wanted to thank you for this excellent read!! I definitely loved every little bit of it. I have you bookmarked your site to check out the new stuff you post. I am writing on this topic, so I think it will help a lot. I leave my blog address below. Please visit once.! 카지노사이트
I like how the way the you wrote this! Such an amazing idea. 온라인카지노
I think the admin of this site is in fact working hard.Thanks for ones marvelous posting! 카지노사이트
This article is very detailed And i am happy reading this!!온라인바둑이
I've seen articles on the same subject many times, but your writing is the simplest and clearest of them. I will refer to 메이저놀이터추천
I've been searching for hours on this topic and finally found your post. 바카라사이트, I have read your post and I am very impressed. We prefer your opinion and will visit this site frequently to refer to your opinion. When would you like to visit my site?
Spam Meaning In Marathi
Anna Bhau Sathe Information In Marathi
History In Marathi
समाज म्हणजे काय मराठी
ICT Full Form In Marathi
pf withdrawal rules in marathi
mehndi design 2022 new style simple
IOB Balance Check
7th Standard Marathi
Feedback Meaning In Marathi
Whatever solution or combination of solutions the operator chooses, the Evolution Group brand ensures the world's best quality.
kingkong112233
에볼루션블랙잭
This is really interesting, You are a very professional blogger. 사설토토
Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts. 온라인카지노
Greetings! Very helpful advice in this particular article.
파워볼게임
Thank you very much for taking your time to create this very useful and informative post. 카지노
Oh, the data you've shared in this incredible article is just magnificent. I am definitely going to make more use of this data in my future projects. You must continue sharing more data like this with us. 메이저놀이터
Thanks for sharing this wonderful content. its very interesting. Many blogs I see these days do not really provide anything that attracts others but the way you have clearly explained everything it's really fantastic. There are lots of posts But your way of Writing is so Good & Knowledgeable. keep posting such useful information and have a look at my site as well
The Travel Vibes
Thank You!
Thanks for the blog filled with so many information. Stopping by your blog helped me to get what I was looking for. Now my task has become as easy as ABC. 안전놀이터
मृत्युंजय कादंबरी pdf download
Tilapia Fish In Marathi
hair fall home remedies in marathi
ctc full form in marathi
Salmon Fish In Marathi
rohu fish in marathi
Vegetables Name In Marathi
Notary information in marathi
IOB Balance Check
Samanarthi Shabd In Marathi
whatsapp group links pakistan
Jazz Balance Save Code
I’m still learning from you, as I’m trying to achieve my goals. I definitely love reading everything that is written on your site. Keep the articles coming. I liked it! 바카라사이트
https://maps.google.co.ve/url?q=https%3A%2F%2Fsite789.com
CasinoMecca
Love the article, I to am very opposed to social media and the article is very uplifting.
India No.1 Media
keonhacai
I am reading this impressive educational piece of writing here at my home. We recommended to you our safest Online games. go here: 바카라사이트
Nice blog and absolutely outstanding. You can do something much better but i still say this perfect.Keep trying for the best. We offer safe and trusted online site for gamer. click here: 카지노사이트
Just desire to say your article is as astonishing. The clarity on your submit is just great and that i can assume you are an expert in this subject. We operate a website where you can play online games. visit here: 바카라사이트
Nice blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but i don't know where or to start. If anyone looking for safety playground for online gaming, Feel free to visit my site: 카지노사이트
I'm glad to read this. I always love to read quality content and that's what got me in your post. 룰렛사이트탑
I was looking for another article by chance and found your article casino online I am writing on this topic, so I think it will help a lot. I leave my blog address below. Please visit once.
Looking at this article, I miss the time when I didn't wear a mask. 카지노게임사이트 Hopefully this corona will end soon. My blog is a blog that mainly posts pictures of daily life before Corona and landscapes at that time. If you want to remember that time again, please visit us.
Finding Certified translation services Florida is not that difficult now. The Spanish Group provides accurate translations through an incredibly fast, simple, and easy to use process. In most cases, you can get a translation started in only a few minutes. We are a fast, quality, cost-effective service to rival any in the business.
I JUST ADDED THIS SITE TO MY GOOGLE READER, EXCELLENT STUFF. CAN’T GET ENOUGH!
WOULD YOU MIND ME WONDERING WHERE YOU GOT THE GRAPHIC IN THIS POST FROM STYLE.
YOUR POST IS REALLY APPRECIATED!! THANK YOU.
I was impressed by your post.Many thanks for sharing this one.
Thank you very much for sharing this information.
abogado de sucesorios y impuestos.
"Pleasant learning picking up article. This post is truly the best on this significant theme.
"
Such a valuable post. I am waiting for your next post.
Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
Please let me know where you got your design. Many tha
Its an amazing website, really enjoy your articles.
Keep doing this in future. I will support you.
I think this is a really good article. You make this information interesting and engaging.
I simply had to say how much I loved the fundamental information you provided on your website before I could go. is going to return frequently to check for new posts.
With your presentation, you really make it sound thus simple, but I find this topic to be one that I feel I'll never understand. For me, it feels a little too broad and complex.
I definitely enjoy your website, however you need to proofread a number of your entries for spelling errors. To be honest, I find it quite difficult since many of them have such poor spelling, but I'll definitely return.
I enjoy all of your fantastic blog postings, and I respect the time you put into this. You are a very talented blogger. That is very fascinating.
Postar um comentário